Tafona

De sabor exepcional i qualitat extraordinària, el nostre oli d’oliva verge elaborat a Sa Tafona de Caimari, prové de les nostres finques d’oliveres. Les olives de la varietat empeltre, mallorquina, arbequina, picual i frantaio produeixen un oli d’excel·lent qualitat que porta impregnat l’aroma i sabor del Mediterrani.

Sa Tafona de Caimari

Des del mes d’octubre al mes de desembre, durant l’època de recol·lecció de l’oliva, és possible assistir al procés d’elaboració de l’oli. Els visitants poden veure tot el procés, des de la recepció de l’oliva en la maquinària de pati, la molturació i batut del fruit, fins a l’obtenció de l’oli d’oliva verge llest per al seu consum.

PROCÉS D’ELABORACIÓ
DE L’OLI verge

Cati Mateu Mairata i el seu germà Guillem s’encarreguen de la gestió de la nova “Tafona” que es va inaugurar en 2002, amb la més moderna tecnologia per a l’obtenció d’olis verges de gran qualitat.
Durant l’època de recol·lecció de l’oliva, olivicultores de tot de tota l’illa s’acosten fins a Sa Tafona de Caimari per a iniciar l’elaboració de l’oli, per al seu propi consum.

* Molturació de l’oliva – Requisits per als productors

  • Les olives sempre han d’estar en perfectes condicions per a la seva molturació a la nostra tafona

    (No s’admeten olives recollides del terra, que hagin sofert un procés de fermentació o hagin estat rebetjades per aigua)

  • La quantitat mínima requerida per a poder elaborar el seu propi oli és de 500 kg d’oliva.

    Si no s’arriba a n’aquesta quantitat existeix l’opció de realitzar la partida en conjunt, en aquest cas el productor podrà endur-se’n oli del dia en el mateix moment en que hagi fet entrega de les seves olives.

    La quantitat d’oli que pertoqui dependrà del rendiment del dia (%), aquest es calcula a partir dels litres totals d’oli obtinguts pels kilógrams totals d’oliva de la partida conjunta d’aquell dia.

Tenda degustació

Sa Tafona de Caimari compta amb una tenda annexa com a centre de divulgació de la cultura de l’oli, en la qual és possible degustar els olis verges elaborats a la tafona, i adquirir una gran varietat d’exquisits productes autòctons de la Illa.

{"id":1,"title":"","default":true,"thumb":"","img":{"src":"https:\/\/www.satafonadecaimari.com\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/360-tenda-4000x2000.jpg","width":4000},"position":{"yaw":-1.0917720519413372,"pitch":0.06652163379598619,"fov":1.075397144075764}}
{"primaryColor":"#ffffff","secondaryColor":"#000000","autostart":1,"move":0,"zoom":0,"menu":0,"hideMenu":1,"hdesktop":"1-2","htablet":"1-2","hmobile":"1-2","zoomScroll":1,"fullImages":1,"gyro":0}

ANTIGA TAFONA DE CAS MENESCAL

Aquesta tafona, situada al carrer Horitzó nº 9 de la localitat de Caimari, és un exemple de l’evolució des de l’antiga premsa de biga, en la qual la força animal era utilitzada per a la mòlta de l’oliva, fins a l’actual tafona de premses hidràuliques.

Tafona museu

A la planta baixa es troba la tafona pròpiament dita, formada pel molí de pedra ‘’trui’’ per moldre el fruit, dues premses hidràuliques, una batedora, una caldera per escalfar l’aigua i uns dipòsits de decantació per separar l’olid’oliva verge de l’aigua vegetal que també porten a dins les olives.

 

A la planta superior es conserven els graners, petits dipòsits ennumerats per emmagatzemar les olives dels diferents productors, i així passar a l’espera de ser convertides en oli. Actualment, la seva activitat ja és un record, en favor de la nova tafona, que compta amb una moderna maquinària i noves instal·lacions.

L’antiga tafona és avui un símbol de la tradició olivarera del poble de Caimari. Durant la Fira de l’Oliva, el tercer dissabte i diumenge de Novembre, és possible visitar l’antiga tafona museu i conèixer així la metodologia tradicional emprada antigament per a l’extracció de l’oli.

Per a visites guiades en grup posa’t en contacte amb nosaltres: +34 971873577.